dimecres, 22 d’agost de 2012

Tutorial rinyonera

Aquí va el tutorial de la rinyonera que vaig fer.
Vaig treure els patrons de la meva que estava molt destrossada.
Si vols descarregar-te els patrons pots clicar aquí.

És la primera vegada que ho he fet, m'ha costat una miqueta però penso que el resultat és molt satisfactori. En algun moment puntual,vaig tenir alguna ajudeta que em va anar molt bé per donar-me compte de moltes coses i d'errors que estava a punt de fer.
Per això intentaré explicar-me el millor possible en aquest tutorial per si algú també li interessa fer-ne una.
Espero que s'entengui bé (amb l'ajuda de les fotos, segur que quedarà més clar) i si hi ha dubtes, doncs, per aquí intentaria resoldre'ls.

Vinga doncs, anem al lio....

Materials i patrons:

A) peça principal del davant (x1)
B) peça principal del darrera (x1) Atenció!! Al tallar aquesta peça s'ha de tenir en compte fer la "hendidura" i donar la volta al patró!!
C) butxaca interior amb cremallera del davant (x2)
D) butxaca principal (x2)
E) solapa de la butxaca principal (x2)
F) butxaca superior interior (x2)
G) tira de roba de la cadera (x2) Atenció!! Al tallar la roba, la segona peça s'ha de donar la volta al patró i que quedi simètrica!!
H) reforç de la tanca de la tira que corda la cintura (x2)

+ 1 cremallera de 12cm
+ velcroDetall de la peça B

Un cop tallades totes les peces de roba, ja podem començar amb el projecte.

1.- Butxaca interior amb cremallera:

Seguirem el mateix sistema que ha utilitzat Inma en el seu tutorial, ja que trobo que és molt fàcil i el resultat és gairebé de professional.

Necessitem la peça A, la girem que quedi la cara bona a sota i marquem a la roba una línia que és on anirà la cremallera. (en el patró està marcada la posició d'on aniria la cremallera, que ens pot servir de referència). Hi planxem una mica de fiselina o entretela  (més o menys de la mida de la cremallera, i amb un cúter tallem la distància que necessitem. A cada una de les puntes fem una V i també les tallem.

Amb aquest forat que ens ha quedat, l'obrim bé i ens quedarà un rectangle, com que jo he utilitzat entretela (que només enganxa per una de les bandes) després amb l'ajuda de la planxa, planxem perquè ens aguanti bé la tela.

Posem en el forat resultant la cremallera i agafem amb agulles perquè no es mogui.
Un cop tenim la cremallera agafada amb agulles, donem la volta a la roba.
I començarem a fer la butxaca interior,de moment només necessitem 1 peça C.
Col·loquem la part inferior de la tela centrada i alineada amb la part inferior de la cremallera (per tant, ens quedarà tot el quadrat de tela cap amunt. Tot i que sembla estrany, està correcte,després entendreu perquè). Agafem la roba amb agulles i després embastem.

Ara hem de cosir aquesta línia de roba i només aquesta!!! Per fer-ho, millor girem la roba, canviem el prensateles de la màquina de cosir i el canviem pel de cosir cremalleres. I ben arran cosim. Ens quedarà doncs una línia horitzontal que haurà cosit la tela de fora, la cremallera i la tela de la butxaca.
Un cop cosit, podem baixar la tela de l'interior de la butxaca (la granat) i veurem la resta de la cremallera a sobre.
De moment s'enten més o menys?? amb alguna imatge segur que queda més clar.


Ara li toca el torn a l'altra peça  C de la butxaca interior. Gairebé repetirem els mateixos passos
Col·loquem la part superior de la tela centrada i alineada amb la part superior de la cremallera (és a dir, que el quadrat de tela queda a sobre del que hem cosit abans. Agafem amb agulles i embastem.

Donem la  volta a la roba i cosim amb la màquina amb el prensateles especial per cremalleres, ben arran. Ara si que podem acabar de cosir tot el contorn del rectangle (cosirem els dos laterals i l'horitzontal).
Si obrim la cremallera, podem intuir una miqueta com quedaria la butxaca.


Gairebé tenim acabada la butxaca, només falta tancar el contorn.
Per tant, agafem amb agulles les dues peces C (les granates) i si hi ha una de les dues que sobresurt molt de l'altre, es pot tallar el sobrant de tela per igualar-les. Es cus tot el contorn i després es fa una costura en zig zag per rematar bé i així ens asegurem que les costures no es desfilaran.
Ja tenim feta la butxaca interior. A què queda molt bé?? i no és tant complicat!!
Doncs, seguim!!2.- Butxaca principal:

Sembla mentida però la part més complicada ja està feta (almenys per a mi), ja no hi ha cermalleres ni res per l'estil, així que endavant que ja se li va donant forma al projecte.

Ara necessitarem les dos peces C perquè cosirem la part de la butxaca del davant.
Nota!! Em vaig fer una marca a una de les peces i també una noteta, per saber quina anava al davant i l'altra a l'interior de la butxaca i no equivocar-me.... (si les teles són llises, no caldria, però aquesta al tenir l'estampat) ja se sap, el desfer és un rotllo i en aquests casos no costa res (mujer precavida, vale por dos!!jejeje)

Posem les dos cares bones tocant-se i cosim. Sobretot, tenir la precaució de deixar una banda sense cosir perquè per aquí donarem la volta a la tela.

Un cop girada la roba, s'entra cap a dintre el marge de roba de la part que no em cosit i aprofitem per fer una costura vista per tot el contron del quadrat.

Un cop fet, cosim una tira de velcro (la part suau) centrada a la part superior del quadrat.

Ara ja podem col·locar la butxaca a la peça A (en el patró hi ha una línia discontinua orientativa, que indica on hauria d'estar posada la butxaca. La presentem, ho centrem bé, agafem amb agulles perquè no es mogui i cosim tot el contorn amb una costura vista. Ah!! sobretot no cosim la part de dalt si nó, no podriem accedir a la butxaca!!Li toca el torn a la solapa de la butxaca.

Agafem les dos peces E.
Nota!!! Abans de res, la solapa que anirà a la part interior se li ha de cosir la tira rugosa de velcro!!!
Presenteu aquesta peça al lloc centrat on aniria un cop cosida, marqueu on coincideixi amb el velcrosuau de la butxaca i el cosim.
Jo no ho vaig fer i quan tenia la solapa gairebé acabada, me'n vaig adonar i vaig haver de desfer!! arggg!!

Per tant, quan el velcro ja està cosidet. Col·loquem les cares bones de la solapa tocant-se, agafem amb  agulles i cosim el contorn, recordant de deixar una banda sense cosir per on després li donarem la volta.
Quan ja està girada la roba, en la part que no hem cosit, entrem el marge de roba cap a dintre i cosim, aprofitem per fer una costura vista en tot el contorn.

Molt bé!!! Doncs ara només cal col·locar la solapa en la peça principal A (en el patró hi ha una línia discontinua, de les dos la de dalt!). I cosim la part de dalt.

Ale!! ja tenim la butxaca acabada!!!3.- Butxaca superior interna

Necessitem les dues peces F, primerament se'ls hi ha de cosir el velcro. Tenint en compte que el troç de tela que va cosit a la peça del davant A, va una mica més abaix que el que va cosit en la peça B (el que té la petita "hendidura").


Un cop tenim el velcro cosit en les dues peces, agafem la peça F que aniria a la banda de la part frontal i la part principal A i posem les bandes bones mirant-se, encarades. Cosim tot recte la mida de la butxaca.Ara fem el mateix amb  l'altra peça F  i la part principal B, cosim les dues peces encarant les cares bones i tenint en compte que hem de cosir seguint la hendidura tot el llarg de la butxaca.


Ara ajuntem les dues peces F amb les cares bones encarades, agafem amb agulles i cosim els dos laterals d'aquesta butxaca. Després amb una costura en zig zag reforcem aquesta costura i tallemlaroba sobrant.

És important! No cosim la part de baix de la butxaca ja que per aquí després podrem donar la volta a la roba.

Girem la roba, trobant-nos amb les dues pecesprincipals (A i B) del dret i posem la butxaca a dintre, entremig d'aquestes dues parts i fem una cosura vista per reforçar.


4.- Parts principals

Ja hem cosit el més difícil de la riñonera!!
Ara li donarem forma!
Posem les dues peces principals de la riñonera A i B encarant les cares bones, agafem amb agulles i cosim tot el contorn deixant sense cosir el lateral que és recte (on afegirem la tira de la cintura), després fem una costura en zig zag per rematar la costura i tallem la roba que pugui sobrar.

Sobretot, no cosir la part lateral que es recte (foto 6)5.- tira de la cintura

Agafem una peça G i amb la cara bona a sota l'ajuntem amb una de les bandes dels laterals (ens hem d'assegurar que la curvatura de la peça vagi cap amunt, agafem amb agulles i cosim. Fem una costura zig zag per rematar la costura i li donem la volta ja que ara farem per sobre una costura vista (d'aquesta manera la roba que ha quedat en el zigzag quedarà fixada amb aquesta nova costura en una banda)

Repteim el mateix amb l'altra peça G i amb l'altra banda del lateral


Ara que ja tenim les tires preparades i unides amb les parts principals de la riñonera, col·loquem les tires amb les cares bones encarades, agafem amb agulles i ho cosim tot, ara si tot! I fem una altra costura en zig zag i tallem la roba sobrant.

Ja podem donar la volta a la roba, passant-ho pel forat que hem deixat sense cosir de la butxaca interna.

Fem una costura vista per tot el contorn.

També tanquem la butxaca interna cosint aquell troç que abans hem deixat sense cosir.6.- Reforç de la tanca

Aquest ja és l'ultim pas,gairebé hem acabat!

Ajuntem les dues peces H, amb les cares bones encarades, agafem amb agulles, cosim tot el contorn menys un troç que deixarem sense cosir perdonar lavolta a laroba.

Quan ja hem donat la volta a laroba, fem una costura vista a tot el contorn i tanquem la part que hem deixat sense cosir abans.


Ho col·loquem amb agulles a la part curta de la part principal, ho cosim fent un parell de costures o més perquè ens quedi ben agafat.


 I ara només ens queda posar el velcro.
En aquesta peça que hem afegit, a la part que queda a dintre, cosim el velcro rugós. En la part curta de la peça principal, a la part que es veu hi cosim el velcro suau.En la punta de la tira llarga de la cintura, en la banda que queda al darrera hi cosim el velcro rugós i a l'altra banda una mica més cap a l'interior deixant uns centímetres de distància cosim l'altre troça de velcro suau.


 Ja la tenim acaba!!!
Ara a lluir-la! que ens ho tenim merescut!!

4 comentaris:

 1. es de veritat tota aquesta currada, jo hi era o vaig veure "en vivo y en directo" a quedat xula hoi?
  Molts petons i abraçades!!!!

  ResponElimina
 2. Hola!!!! M'agrada molt la ronyonera, m' agradaria fer-la, però no em deixa descarregar els patrons em ppdries ajudar? Gràcies!!!! enredosdecolores@gmail.com

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola!
   No hi ha cap problema. Envia'm un email a l'adreça: feinetespendents@gmail.com
   i te'ls passo. Però recorda que són patrons per ús personal, no comercial, ok?

   Elimina

Deixa el teu comentari